Tο πρόσωπο της εβδομάδας

Ιουν
18

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Καλλιόπη Μανδρέκα - Ηθοποιός / Δοκιμιογράφος

Γενναιόδωρη, μεγαλόκαρδη, δημιουργική, έξυπνη είναι ορισμένοι μόνο από τους χαρακτηρισμούς, που θα μπορούσαν να συνοδεύουν την Καλλιόπη Μανδρέκα.

Ένα νέο και πολύ ταλαντούχο πλάσμα, το οποίο συνδυάζει τη δύναμη πάνω στη σκηνή με το χάρισμα να γράφει ιστορίες.

Έχοντας για άξονες της τη φαντασία, την ευρηματικότητα και έναν δυσεύρετο για την εποχή μας ευαίσθητο ψυχισμό.

Τόσο που να μην προβάλλει όσο θα μπορούσε και όσο αξίζει τις ικανότητες της. Είναι, όμως, και ένα γνώρισμα χαρισματικών ανθρώπων να παραμένουν σεμνοί και προσγειωμένοι. 

Ιουν
07

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Μαρία Δαμασιώτη - Ηθοποιός

Η αισιόδοξη φύση της και η ελπίδα πως ακόμα και σε μια κατάσταση, που μοιάζει αδιέξοδη υπάρχει τρόπος αντίδρασης δένει αρμονικά με τον διαχρονικά επαναστατικό ρόλο της Αντιγόνης. Μιας αντισυμβατικής μέσα στο πέρασμα των αιώνων αντισυμβατικής ηρωίδας, την οποία ενσαρκώνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
 
Η Μαρία Δαμασιώτη αισθάνεται τυχερή που επέλεξε να γίνει ηθοποιός. Διότι κάνει κάτι που τη γεμίζει, κάτι το οποίο της δίνει να ζει μια άλλη πραγματικότητα, να γίνεται καλύτερος άνθρωπος και ν’ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα.
 
Έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή της από τη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών είχε την ευκαιρία να παίξει φέτος σε δύο παραστάσεις με τους συμμαθητές της σε σκηνοθεσίες δύο αγαπημένων της δασκάλων, της Ιωούς Βουλγαράκη (ΤΣΕΧ-ΟFF) και του Αργύρη Ξάφη (Οιδίππους Τύραννος).
Μαϊ
30

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Αουλόνα Λούπα - Ηθοποιός

Το ένστικτο της την οδήγησε από τις νεανικές περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα σ’ ένα αέναο ταξίδι, όπως εκείνο της υποκριτικής. 
 
Και με το πείσμα, το οποίο διαθέτει σε λίγο μεγαλύτερο βαθμό από τον μέσο όρο βρίσκει την ευκαιρία ως ηθοποιός ν’ αλλάζει και ως άνθρωπος.
 
Η Αουλόνα Λούπα αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών, δοκίμασε την τύχη της θεατρικά στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Ελλάδα, όμως η προοπτική του να παίζει και στο εξωτερικό ταιριάζει απόλυτα στην ταξιδιάρικη φύση της.

Μια φετινή σύμπτωση, μάλιστα, την έφερε να συμμετέχει στο «Άσμα Ασμάτων», που παρουσιάστηκε για λίγες ημέρες στο Θέατρο Θησείον και θα επαναληφθεί από τον προσεχή Οκτώβριο. 

Μαϊ
23

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Σπύρος Χατζηαγγελάκης - Ηθοποιός

Η συμπαράσταση για μια φίλη του που ίδρυε τη θεατρική ομάδα του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη έγινε πάθος και τρόπος ζωής. Και από τη Φυσική βρέθηκε να “σκάβει” τις καλά κρυμμένες πτυχές της ψυχοσύνθεσης του μέσω της υποκριτικής.

Μέσω μιας ατελείωτης έρευνας γύρω από το συλλογικό του ασυνείδητο και μια ανακάλυψη του ποιος πραγματικά είναι ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης και από ποια κομμάτια αποτελείται.

Ακόμη και αν ο βιοπορισμός μοιάζει δύσκολος για έναν ηθοποιό του σήμερα, προσπαθεί να μην κάνει εκπτώσεις στη δουλειά του: “Η τέχνη γεμίζει την ψυχή σου περισσότερο από τα χρήματα. Αναγκαστικά, όμως, πρέπει να ζήσεις με τους νόμους τις κοινωνίας για να επιβιώσεις. Οπότε βρίσκεσαι κάπου στη μέση δίνοντας μάχη με τα φαντάσματα σου περιμένοντας με υπομονή να δεις ποιο από αυτά θα βγει νικητής”, αναφέρει στο All4fun, ενώ προετοιμάζεται για την τελευταία φετινή του συμμετοχή στο “Γκλουμ”, που θα παρουσιαστεί στο 10ο Bob Theatre Festival και όπως όλα δείχνουν πρόκειται να επαναληφθεί τη νέα σεζόν στο 104.
Μαϊ
17

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Νάνσυ Σιδέρη - Ηθοποιός

Πολλές ιστορίες κεντρίζουν το ενδιαφέρον για το πώς αποφασίζει ένα παιδί να γίνει ηθοποιός.
 
Εκείνη της Νάνσυς Σιδέρη, όμως, είναι από τις πιο ιδιαίτερες. Και δείχνει το πόσο πολύ της αρέσει το παιχνίδι των ρόλων.
 
Μικρή, λοιπόν, έπαιζε την κατηγορούμενη. Έστηνε την ιστορία της με ενόρκους, δικαστήριο και συγκινητικούς μονολόγους, όπου έπρεπε να πείσει για την αθωότητα της. Αν το πετύχαινε κέρδιζε την υπόθεση. Αν όχι η τιμωρία της ήταν ισόβια φυλάκιση…
 
Κάπως έτσι, λοιπόν, μπήκε η υποκριτική στη ζωή της. Μετά ήρθαν οι σπουδές της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το παιχνίδι, που αγαπάει από μικρή συνεχίζει να τη γοητεύει πολύ.
 
Η φετινή σεζόν τη βρήκε σε μία παράσταση στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού και σε δύο παραστάσεις στο θέατρο του Νέου Κόσμου.