15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΝΤΙΕΜΕΡΣΙ ΜΠΟΚΑΝΙ: Ερχόμαστε για τη νίκη με τον Ολυμπιακό

Το όνομα του σημαίνει, Θεέ μου σ’ ευχαριστώ.

Στον ίδιο, πάντως, οι φίλοι της Σταντάρ Λιέγης χρωστούν σίγουρα ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη σημαντική του συμβολή στην κατάκτηση των δύο συνεχόμενων τίτλων.

Ο Ντιεμερσί Μποκανί αποτελεί το βαρύ πυροβολικό των πρωταθλητών Βελγίου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους παίκτες του Ολυμπιακού.

Ο 24χρονος Κογκολέζος επιθετικός συμπλήρωσε πλέον δύο χρόνια στη Λιέγη και μίλησε στη Realsports για τον κρίσιμο αγώνα της Τρίτης στο Καραϊσκάκη, για τις γνώσεις που έχει για τους Πειραιώτες, αλλά και για το καλοκαιρινό ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού.

– Μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές έχετε έναν βαθμό. Πόσο σημαντικό, λοιπόν, είναι το συγκεκριμένο παιχνίδι για την ομάδα σας;

Θα έλεγα ότι είναι πολύ σπουδαίος αγώνας για μας και ερχόμαστε με στόχο να κερδίσουμε. Αν, βέβαια, φέρουμε ισοπαλία, δεν θα είμαστε και δυσαρεστημένοι, διότι ο Ολυμπιακός είναι καλή ομάδα και την επόμενη αγωνιστική τον φιλοξενούμε εμείς στην έδρα μας. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα παίξουμε για τη νίκη και όχι για την ισοπαλία.

– Ο Ολυμπιακός παίζει εντός έδρας και μπροστά στους φιλάθλους του. Φοβάστε το κλίμα που θα συναντήσετε;

Γνωρίζουμε ότι θα είναι πολύ καυτή η ατμόσφαιρα. Απλά εμείς θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Έχουμε ακούσει ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι φανατικός. Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να μας επηρεάσει στο γήπεδο.

– Φαντάζομαι ότι θα έχεις μιλήσει για τον Ολυμπιακό με τον συμπατριώτη σου Λομάνο Λούα Λούα.

Γνωριζόμαστε καλά. Δεν είμαστε, βέβαια, κολλητοί, αλλά μιλάμε. Εκείνος μ’ έχει ενημερώσει και μου έχει πει ορισμένα πράγματα για τον αντίπαλο μας.

– Δεν είναι, βέβαια, το μοναδικό στοιχείο που σ’ ενώνει με την Ελλάδα. Το περασμένο καλοκαίρι ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή σου ο Παναθηναϊκός. Θα σκεφτόσουν το ενδεχόμενο να έρθεις στη χώρα μας;

Το καλοκαίρι όντως υπήρξε ενδιαφέρον από τον Παναθηναϊκό και δε θα είχα κανένα πρόβλημα να έρθω στην Ελλάδα. Αν μου γινόταν μια καλή πρόταση θα την σκεφτόμουν και δεν θα έλεγα όχι..

– Πες μας για την η ιστορία του ονόματος σου, που σημαίνει, “Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ”

Μου το έδωσαν οι γονείς μου ως ένα δώρο στον Θεό. Τον ευχαριστούσαν για τον ερχομό μου.

– Νιώθεις ευλογημένος;

Εγώ όχι, αλλά εκείνοι (Σ.Σ. γέλια). Χάρηκαν πολύ, όταν ήρθα στον κόσμο και αυτός ήταν ο λόγος που μου έδωσαν το συγκεκριμένο όνομα…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αποτελεί ένα από τα νέα μεγάλα ονόματα του αφρικανικού ποδοσφαίρου και τη μεγαλύτερη ελπίδα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για να διαδεχθεί τους επίσης επιθετικούς Λομάνο Λούα Λούα και Σαμπανί Νοντά. Η Αντερλεχτ ήταν η ομάδα που τον έφερε στην Ευρώπη σε ηλικία 21 ετών, όμως το 2007 μετακόμισε στην Σταντάρ.

Ο υψηλόσωμος επιθετικός (1 μ.85) είναι ο μεγάλος κανονιέρης της πρωταθλήτριας Βελγίου και μάλλον θεωρείται θέμα χρόνου ν’ αγωνιστεί σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Οι σειρήνες της πρέμιερσιπ, αλλά και των μεγάλων του σαμπιονά, πάντως, ήδη ηχούν…

ΖΑΪΡΙ

Ο Ζαουάντ Ζαϊρί εκπροσωπεί την Αφρική στον Ολυμπιακό και ο Ντιεμερσί Μποκανί τον γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή του Ζίκο. Ο Κογκολέζος επιθετικός δηλώνει παράλληλα και θαυμαστής του Μαροκινού, όπως παραδέχθηκε στη Realsports.

O Zαϊρί μου αρέσει πολύ και τον θαυμάζω, παραδέχθηκε ο 24χρονος άσος και πρόσθεσε: Είναι ο παίκτης που ξέρω καλύτερα από τον καθένα στον Ολυμπιακό. Γνωρίζω, βέβαια, και τον Νικοπολίδη. Είναι πολύ καλός στη θέση του.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΝΤΑΡ

Μετά από 25 χρόνια η Σταντάρ επέστρεψε στην κορυφή του βελγικού θρόνου το 2008 και με βάση τη δουλειά που γίνεται στη Λιέγη έχει τα φόντα να δημιουργήσει τη δική της δυναστεία. Η ομάδα του Λάσλο Μπόλονι δεν είναι πλέον μια τυπική εκπρόσωπος του βελγικού ποδοσφαίρου, αλλά παίζει σύγχρονο ποδόσφαιρο και διαθέτει πολλούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Παρά την απώλεια του βασικότατου Μαρουάν Φελαϊνί, ο οποίος παραχωρήθηκε το καλοκαίρι του 2008 στην Εβερτον έναντι 20 εκ. ευρώ, διατήρησε τα ηνία στο Βέλγιο το 2009 και εξασφάλισε έτσι απευθείας τη συμμετοχή της στους ομίλους του τσάμπιονς λιγκ. Αν και πρωτάρα στον θεσμό, η Σταντάρ είναι πολύ υπολογίσιμη, όπως έδειξε στην πρεμιέρα, όπου έχασε στο τέλος με 2-3 από το φαβορί του ομίλου Αρσεναλ, αλλά και στη δεύτερη αγωνιστική με το 1-1 που απέσπασε από τη γηπεδούχο Αλκμααρ στο 91.

Ο αρχηγός Στέφεν Ντεφούρ δεν είναι διαθέσιμος λόγω τραυματισμού, όμως η Σταντάρ διαθέτει 3-4 παίκτες αξίας, που ήδη απασχολούν μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους (Γιοβάνοβιτς, Μποκανί, Βίτσελ, Σαρ), αλλά και 2-3 ακόμα πολύ ανερχόμενους νεαρούς, οι οποίοι έχουν προοπτικές να κάνουν σπουδαία καριέρα (Μαμπιαλά, Γκονζάλες).

Η πρωταθλήτρια Βελγίου διαθέτει τους πιο φανατικούς υποστηρικτές στη χώρα της και το 1982 είχε φτάσει στον τελικό του κυπελλούχων, χάνοντας με 2-1 από την Μπαρτσελόνα σ’ ένα παιχνίδι, όπου είχε αγωνιστεί και στα 90 λεπτά ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ Άρι Χάαν.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΛΑΣΛΟ ΜΠΟΛΟΝΙ

Στέλεχος της Στεάουα που κατέκτησε το κύπελλο πρωταθλητριών το 1988 ο 56χρονος Ρουμάνος με ουγγρική καταγωγή, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1992 στη Νανσί, όπου έμεινε μέχρι το 2000. Ο Λάσλο Μπόλονι ανέλαβε για έναν χρόνο το τιμόνι της εθνικής του και την επόμενη διετία (2001-03) μετακόμισε στη Λισαβώνα για λογαριασμό της Σπόρτινγκ.

Το 2003 επέστρεψε στη Γαλλία, όπου έκανε πολύ καλή δουλειά στη Ρεν (έμεινε έως το 2006), αλλά όχι και στη Μονακό (έφυγε νωρίς τη σεζόν 2006-07). Πριν διαδεχθεί τον Μισέλ Πρεντόμ στον πάγκο της Σταντάρ πέρασε για έναν χρόνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αλ Τζαζίρα.

Του Κυρ. Κουρουτσαβούρη, 18/10/2009

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα