21.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αστέριος Πελτέκης: Αν σ’ αγκαλιάσει το κοινό της Θεσσαλονίκης το κάνει απλόχερα…

Σκηνοθετεί και παίζει στο “Up Όλα”, ένα πολυθέαμα του ΚΘΒΕ, που δίνει μια καλοκαιρινή ευχάριστη νότα διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη. Ο Αστέριος Πελτέκης απολαμβάνει τη διπλή του αποστολή στο καφέ “ΘΈΑ-ΤΡΟ, στο μπαλκόνι του Βασιλικού Θεάτρου στον Θερμαϊκό κόλπο, όπως και την αποδοχή του κόσμου για τη μουσικοχορευτικοθεατρική παράσταση.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το “Up Όλα” να πάρει και παράταση και να συνεχιστεί και μετά την 1η Αυγούστου.

O Aστέριος μας μίλησε μεταξύ άλλων και για τη μέχρι τώρα παρουσία του στην τηλεόραση, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζει το κοινό της Θεσσαλονίκης το θέατρο.

– Τι συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη;

Συμβαίνουν πολλά και διάφορα όπως πάντα, παρά την κρίση, υπάρχει ένας οργασμός από μικρά και μεγαλύτερα φεστιβάλ, τραγούδι θέατρο, και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Το καινούριο κομμάτι της παραλίας έχει βγάλει πολλούς στους δρόμους για περίπατο, και φυσικά παραστάσεις και δράσεις από το Κ.Θ.Β.Ε. και το δυναμικό του. Εκεί κάπου κι εμείς με το «Up Όλα».

– Μίλησε μας για την παράσταση σας και γιατί θα συνιστούσες σε κάποιον να έρθει να σας δει;

Η παράστασή μας είναι περίπου αυτό που λέει ο τίτλος της. Είναι ένα πολυθέαμα με διάφορα στοιχεία, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβώς σαν είδος… θα μπορούσες να πεις ότι είναι μια μουσικοχορευτικοθεατρική παράσταση-περφόρμανς, με διαδραστικό χαρακτήρα. Οι “πράκτορες της διασκέδασης” εισβάλουν στο χώρο και συνθέτουν εκείνη την ώρα μπροστά στα μάτια των θεατών ένα πολυθέαμα. Αυτό που συμβαίνει εκεί, στον πανέμορφο χώρο του αίθριου του καφέ «ΘΕΑ-τρο» το μπαλκόνι του Βασιλικού Θεάτρου που το αγκαλιάζει ο Θερμαϊκός κόλπος, είναι μια καλοκαιρινή ευχάριστη κυρίως καλοκαιρινή νότα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όπου ο κόσμος όπως φαίνεται μέχρι τώρα διασκεδάζει ξεσπάει και προβληματίζεται ευχάριστα αλλά ουσιαστικά πιστεύω, από όσα  διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της παράστασης.

 – Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τον κόσμο και μέχρι πότε θα παίζεται η παράσταση;

Τα μηνύματα είναι πολύ ευχάριστα. Και μόνο που υπάρχει κόσμος που  έρχεται δεύτερη και Τρίτη φορά νομίζω ότι από μόνο του λέει πολλά… Επίσης το ότι στις τελευταίες δυο παραστάσεις κοντέψαμε να δανειστούμε  καρέκλες για να καθίσουν… Ο μέχρι τώρα προγραμματισμός είναι κάθε Πέμπτη και Παρασκευή μέχρι και την 1η Αυγούστου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τις διαθέσεις του θεάτρου και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης που με την αρωγή τους πραγματοποιήθηκε αυτό το κάπως «τρελό» σχέδιο.

 – Πώς είναι να σκηνοθετείς στην παράσταση, στην οποία παίζεις; Ήταν δική σου η επιλογή να είσαι και στα δύο; Το έχεις κάνει ξανά στο παρελθόν ή είναι η πρώτη φορά;

Έχει κάποιες δυσκολίες, αλλά υπάρχει και το θετικό ότι ελέγχεις το σύνολο της οπτικής. Ναι το έχω ξανακάνει και παλαιότερα, στην «Ρομαντική μου ιστορία» που ήταν αμιγώς θεατρική παράσταση, αλλά και σε μια άλλη εκδοχή του Up-Όλα. Έχει ενδιαφέρον να μπορείς να δεις συνολικά μια παράσταση και σαν οπτική και σαν ερμηνευτής, αλλά το βασικό είναι ότι μου είναι πολύ δύσκολο να μην παίζω σαν ηθοποιός…

 – Αισθάνεσαι πιο πολύ ηθοποιός ή σκηνοθέτης; Ή εξίσου και τα δύο;

Δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω… το καθένα έχει τη δική του χάρη. Σίγουρα σαν ηθοποιός έχω κάνει πολύ περισσότερα πράγματα. Η σκηνοθεσία έχει τη δυσκολία και τη γοητεία του να αφηγείσαι μια ιστορία στο σύνολό της και όχι εν μέρει κάτι που είναι πολύ ελκυστικό. Επίσης μπορείς να περάσεις απόψεις και πράγματα που πιστεύεις ότι πρέπει να ειπωθούν με κάποιον τρόπο από σκηνής, αλλά και το «παιχνίδι» του ηθοποιού είναι ένας άλλος μαγικός κόσμος… ίσως γι αυτό το λόγο όποτε μπορώ τα κάνω ταυτόχρονα.

 – Πως αντιλαμβάνεσαι από τη μέχρι τώρα παρουσία σου στο ΚΘΒΕ το κοινό της πόλης;

Είναι ένα κοινό νομίζω όπως όλα. Αυτό που του δίνεις το εκτιμά ή το απορρίπτει. Το δυστύχημα είναι ότι δεν έχει όσες προσλαμβάνουσες θα ‘έπρεπε και θα δικαιούνταν να έχει με βάση το ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια μεγάλη πόλη. ¨Είναι όμως ένα κοινό που αν αγκαλιάσει αυτό που συμβαίνει το κάνει απλόχερα και με πολύ αγάπη.

– Θεωρείς ότι υπολείπεται πολύ το κοινό της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το κοινό της Αθήνας των ευκαιριών να δει πολλές καλές παραστάσεις;

Ναι, σίγουρα. Παρόλο που περιοδεύουν διάφορες παραστάσεις, υπάρχουν πολλές και καλές δουλειές που δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. Πολλά από τα ενδιαφέροντα πράγματα που γίνονται στην Αθήνα, γίνονται από θιάσους μικρότερης οικονομικής εμβέλειας και σε χώρους που δεν είναι αμιγώς θεατρικοί, αλλά έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Επίσης πολλά θεάματα που έρχονται από το εξωτερικό σε διάφορα φεστιβάλ της Αθήνας δεν έρχονται απαραίτητα και στην Θεσσαλονίκη.

 – Η θεατρική Αθήνα σου λείπει;

Μου λείπουν οι άνθρωποι που μου αρέσει να συνεργάζομαι μαζί τους όπως ο Στάθης ο Λιβαθινός ή ο Θωμάς ο Μοσχόπουλος, Ο Σωτήρης Χατζάκης και άλλοι, αλλά και διάφοροι συνάδελφοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε υπέροχα και δημιουργικά. Μου λείπει επίσης σίγουρα και η ποικιλία στους χώρους και τις επιλογές. Ευτυχώς όμως στο Κ.Θ.Β.Ε. υπάρχει χώρος και διάθεση για δημιουργία και έτσι καλύπτεται το κενό.

 – Η παρουσία σου στην τηλεόραση;

Είχα την ευτυχία και την τύχη να συμμετάσχω σε πολύ ωραίες δουλειές στην τηλεόραση όπως το «L.A.P.D.» τις «Κούκλες» και το «Σχεδόν ποτέ» με συνεργάτες και σκηνοθέτες εξαιρετικούς οπότε γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ζήλεψα το «Νησί» και θα ήθελα πολύ να γίνουν κι άλλες τέτοιες εξαιρετικές δουλειές και να έχω την ευκαιρία να είμαι εκεί…

– Πού πρόκειται να βρίσκεσαι τη νέα χειμερινή σεζόν;

Είναι ακόμη νωρίς, δεν έχουν κατασταλάξει τα πράγματα… κάπου θα υπάρχω κι εγώ εκεί… οψόμεθα…

Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 24/7/2014 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα