O Γιάννης Λασπιάς μιλάει στο All4fun για το "Άσκηση για φόνο"

Πρόσωπα
O Γιάννης Λασπιάς μιλάει στο All4fun για το "Άσκηση για φόνο"

Mε πρότυπο τους μεγάλους αστέρες της χρυσής περιόδου του νουάρ και τους ήρωες του Ντίσνεϊ (μεταξύ των οποίων και ο Ντόναλντ Ντακ) έχτισε ο Γιάννης Λασπιάς τον ρόλο του στην «Άσκηση για φόνο».

Ο χαρακτήρας του είναι ένας άντρας αστείος, γλυκός,γυναικάς, τεμπελάκος, ένας σύγχρονος δάνδης, που του αρέσει να ντύνεται με όμορφα κοστούμια έξω και μεταξωτές ρόμπες μέσα, να απολαμβάνει πανάκριβα κρασιά, να σκέφτεται συνεχώς τρόπους να βγάζει χρήματα χωρίς να δουλεύει και κυρίως να ροκανίζει την περιουσία της ζάμπλουτης γυναίκας του.

Ο Γιάννης μας συστήνει στην παράσταση που παρουσιάζεται στο Αγγέλων βήμα στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας noir του θεάτρου και την σκηνοθετεί ο μετρ των αστυνομικών  Δημήτρης Γιαμλόγλου.

"Το έργο“Άσκηση για φόνο” (Αγγλικόςτίτλος Fit To Kill) μας το πρότεινε και τελικά μας το ανέθεσε η Κ.Μαργαρίτα Δαλαμάγκα, η ιδιοκτήτρια του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα» , ως παραγωγή του θεάτρου της στo πλαίσιo της θεματικής ενότητας noir μετά την περσινή συνεργασία μας στο Καμίλ Κλοντέλ Mudness (ένα έργο που έγραψα και σκηνοθέτησα με πρωταγωνίστριες τη Δάφνη Μανούσου και τη Στέλλα Μπούρου).

Η συνεργασία με τον σκηνοθέτη μας Δημήτρη Γιαμλόγλου προέκυψε από την περσινή μας συνύπαρξη στο Θεό της σφαγής ,που παρουσιάστηκε στο θέατρο 104 μια παραγωγή της ομάδας μας της Square Theatre Company η οποία αποτελείται πέρα από τη Δάφνη Μανούσου και την Ιωάννα Σταυροπούλου(που παίζουμε μαζί στην Άσκηση για Φόνο) και από τον Αργύρη Θανάσουλα.

Η παράσταση «Άσκηση για φόνο» ήταν για μας μια άσκηση κωμωδίας αφού έπρεπε να υποστηρίξουμε μια μαύρη κωμωδία με χαρακτήρες bigger than life (όπως όλοι οι νουάρ χαρακτήρες ), να τους κάνουμε αληθινούς χωρίς να γίνουν καρικατούρες και συμπαθείς, παρά τα δολοφονικά τους σχέδια.Το ενδιαφέρον σε όλους τους χαρακτήρες είναι ότι τα δεκάδες διαφορετικά πρόσωπα και ρόλοι  που ενδύονται σε κάθε σκηνή.

Οι ισορροπίες και οι σχέσεις εξουσίας μεταξύ τους διαρκώς εναλλάσονται και ανατρέπονται! Οι πνευματώδεις διάλογοι του έργου συνδυάζουν την ατμόσφαιρα screwball ταινιών της δεκαετίας του ‘30 και του ‘40 (γρήγορες ατάκες, η μάχη των δυο φύλων και η αμφισβήτηση του κυρίαρχου αρσενικού από μια γυναίκα πλουσιότερη και ισχυρότερη), κλασικών θεατρικών θρίλερ ανατροπών (μυστήριο, όλοι εναντίον όλων, συνεχής αλλαγή δεδομένων, ποιος θα επικρατήσει τελικά;), νουάρ μυθολογίας (χρήμα, σκάνδαλα, εκδίκηση, μοιραίες γυναίκες, αήθεις χαρακτήρες) και πάνω απ’ όλα, καθαρόαιμης μαύρης κωμωδίας.Χαιρόμαστε που ο κόσμος περνά καλά, γελάει και πολλές φορές σχολιάζει και δυνατά τις ανατροπές και εκπλήξεις που έχει συνεχώς το έργο. Νομίζω ότι όσο όσο πιο πολύ το διασκεδάζουμε  εμείς μεταξύ μας τόσο το απολαμβάνουν και εκείνοι περισσότερο.

Ο Δημήτρης ως σκηνοθέτης της παράστασης κατάφερε να δώσει μια πολύ όμορφη κατεύθυνση στο έργο και να συνδυάσει εικόνες και μνήμες νουάρ από κλασικά θρίλερ και ταινίες μυστηρίου μέχρι σπαρταριστικές κωμωδίες και μιούζικαλ εκείνης της χρυσής εποχής.

Ο ήρωας που υποδύομαι είναι ένας γοητευτικός σκακιστής παγκοσμίου επιπέδου (όπως ο ίδιος τουλάχιστον ισχυρίζεται). Πιστεύει ότι το μεγάλο  όπλο του είναι η εξυπνάδα του αλλά μάλλον το πιστεύει μόνο ο ίδιος. Αστείος, γλυκός,γυναικάς, τεμπελάκος, ένας σύγχρονος δάνδης. Του αρέσει να ντύνεται με όμορφα κοστούμια έξω και μεταξωτές ρόμπες μέσα, να απολαμβάνει πανάκριβα κρασιά ,να σκέφτεται συνεχώς τρόπους να βγάζει χρήματα χωρίς να δουλεύει και κυρίως να ροκανίζει την περιουσία της γυναίκας του της πανίσχυρης και δυναμικής ιδιοκτήτριας αλυσίδας Fitness Club Τζάνις Μπλέηκ.

Πρότυπό μου για το ρόλο όλοι οι μεγάλοι αστέρες της χρυσής περιόδου του νουάρ (ελληνικός και ξένος κινηματογράφος) αλλά και οι χαρακτήρες του Disney (με προεξέχοντα τον λατρεμένο και γκαφατζή Ντόναλντ Ντακ τον οποίο τον θεωρώ  κατεξοχήν νουάρ χαρακτήρα) και άλλων κόμικ χαρακτήρων.

Τί να περιμένει, λοιπόν, ο κόσμος. Μία ώρα και είκοσι λεπτά καθαρής διασκέδασης με μια πολύ αστεία και ενδιαφέρουσα ιστορία δολοπλοκιών συνωμοσιων και ανατροπών από τρεις απίστευτους χαρακτήρες οι οποίοι θέλουν να βγάλουν ο ένας τον άλλο από τη μέση για τους δικούς τους λόγους ο καθένας!»

& Αναλυτικά στοιχεία για τις ημέρες και τις ώρες της παράστασης ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/fun/theater/9097--victor-cahn-.html

Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 1/11/2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ