17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Είδαμε το “Moonlight”

Το Moonlight χωρίζεται σε τρία κεφάλαια.
Το πρώτο από αυτά αφηγείται τα δύσκολα παιδικά χρόνια ενός μαύρου αγοριού με το υποκοριστικό “LITTLE”.
 
Το Bullying από τους συμμαθητές του στο σχολείο, η τοξικομανής μητέρα του, η έλλειψη πατρικής φιγούρας και μια περιοχή ναρκοπέδιο όπου την διοικούν έμποροι ναρκωτικών γεμίζουν τον μικρό Chiron ανασφάλεια και φόβο.

Το δεύτερο κεφάλαιο τιτλοφoρείται “CHIRON”. 

 
Ο Little μεγαλώνει και μεγαλώνει αναπόφευκτα ο σωματικός και ψυχικός εκφοβισμός που υφίσταται εξαιτίας της ομοφυλοφυλίας του.  Όμως δεν είναι μόνος..

Υπάρχουν άνθρωποι που τον κατανοούν και τον νοιάζονται όπως ένας έμπορος ναρκωτικών (Juan) με την σύντροφο του (Teresa) αλλά και ένας συμμαθητής του (Kevin) με τον οποίο θα έχει και την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία.

Το τρίτο κεφάλαιο ονομάζεται “BLACK”.  Ο Chiron παίρνει εκδίκηση από έναν νταή συμμαθητή του και καταλήγει στο αναμορφωτήριο. Από εκείνη την στιγμή και μετά δεν είναι ο ευαίσθητος μικρούλης αλλά ένας μεγαλόσωμος άντρας με γυμνασμένους μυς, χρυσές καδένες και τον αέρα ενός γκάνγκστερ εμπόρου ναρκωτικών.

Ίσως ταυτίστηκε με τον μέντορα του Juan, ίσως απλά κουράστηκε να φοβάται.

 
Ο σκηνοθέτης Barry Jenkins μέσα σ’ αυτά τα τρία κεφάλαια λειτουργεί μαεστρικά και με κύριο όπλο του τα άρτια εκφραστικά μέσαβοηθά στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αφηγηματικής εμπειρίας.
 
Και ενώ όλα τα βοηθητικά στοιχεία δένουν αρμονικά μεταξύ τους (η μουσική, κάμερα στο χέρι, διαστήματα σιωπής) παρακολουθούμε την εσωτερική πάλη του κεντρικού ήρωα που προσπαθεί να αποκρύψει αυτό που πραγματικά είναι επιστρατεύοντας τον κύριο αμυντικό μηχανισμό της απώθησης.
 
Απωθεί τις ενορμήσεις του, τις μνήμες, τις χαραγμένες εικόνες της εφηβείας του, όλα όσα έζησε και του δημιούργησαν πόνο, θλίψη αλλά και την ηδονή που του έφερε τύψεις, φόβο και ενοχές. 
 
Όμως κανένα από αυτά τα συναισθήματα δεν μπορεί να επισκιάσει την πραγματική του υπόσταση.
Η αληθινή του φύση δεν μπορεί να φοβάται παρά μόνο να είναι ελεύθερη.

Ελεύθερη να πονέσει, να αγαπήσει, να εκφραστεί χωρίς περιορισμούς  με απόλυτη επίγνωση της διαφορετικότητας της και δεν μπορεί να κατακρίνεται γιατί δεν ντρέπεται για υτό που είναι, ούτε μπορεί να απειλείται γιατί στηρίζεται πάνω σε στέρεες βάσεις. Αυτό που θέλει είναι να αγκαλιαστεί και να μοιράσει την αγάπη της.

Αυτό μόνο κάνει και θα συνεχίσει να κάνει όσο είναι ζωντανή.
Του Άγγελου Λεχουρίτη
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα