Το πρόσωπο της εβδομάδας: Ιφιγένεια Γρίβα - Ηθοποιός

Tο πρόσωπο της εβδομάδας
Το πρόσωπο της εβδομάδας: Ιφιγένεια Γρίβα - Ηθοποιός
Όταν στο προνήπιο της έδωσαν τον ρόλο της πριγκίπισσας εκείνη προτίμησε του κλόουν.  
 
Το έκανε, μάλιστα, ξεσπώντας σε κλάματα σαν να όριζε από τότε τον δρόμο που θα ήθελε ν’ ακολουθήσει στην υποκριτική.
 
Προτεραιότητα της Ιφιγένειας Γρίβα, μάλιστα είναι να συμμετέχει σε παραστάσεις, που προσφέρουν πολλά σε συνανθρώπους της, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν εύκολα θέατρο. 
 
Όπως συμβαίνει με το «Επισκεπτήριο», όπου μαζί με τον Ηλία Κουνέλα επισκέπτεται νοσοκομεία.

Ο ορισμός που δίνει στην υποκριτική είναι σαν κάτι το εύπλαστο και το ρευστό, όπως χαρακτηρίζει και την ύπαρξή της. Κάτι σαν δροσερό νερό σε μια ζεστή μέρα καλοκαιριού ή σαν ζεστό νερό σε μια κρύα μέρα του χειμώνα…
 
Η Ιφιγένεια συμμετέχει αυτήν την περίοδο στον «Γάμο του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα και από Οκτώβριο θα συνεχίσει στο Από Μηχανής Θέατρο. Οσο για τα μελλοντικά της σχέδια, μπορεί να είναι πολλά, όμως δανείζεται τα λόγια του Τολστόι: «Οι άνθρωποι κάνουν σχέδια για πολλά χρόνια μετά και δεν ξέρουν τι θα γίνει το ίδιο απόγευμα!»

21697898_10155658950938058_590170831_n.jpg

* Η υποκριτική ήρθε και με βρήκε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σαν μια καλή φίλη που κοιτώντας με στα μάτια ήρθε και μου είπε: "Θες να παίξουμε;" Ήμουν στο προνήπιο ακόμα όταν φτιάξαμε ένα θεατρικό και εγώ με κλάματα επέμενα να πάρω τον ρόλο του κλόουν και όχι τον ρόλο της πριγκίπισσας που ήθελαν να μου δώσουν !!!!
 
* Τι είναι υποκριτική για μένα ε;; Φαντάσου ότι είναι το δροσερό νερό σε ένα ποτήρι μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού ή ακόμα και το ζεστό νερό μια κρύα μέρα του χειμώνα. Πάντως είναι νερό. Συστατικό ρευστό και εύπλαστο από το οποίο αποτελείται κατά μεγάλο ποσοστό και η ύπαρξή μου !
 
* Oι ηθοποιοί είναι τυχεροί άνθρωποι θα τολμήσω να πω. Παρά όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν αδιαμφισβήτητα , οι ηθοποιοί δημιουργούν συνεχώς. Γεννάνε ´ιδέες, φόρμες, στιγμές». Καλούνται να φτιάξουν κάτι ,ακόμα και απόλυτα γνωστό , όπως μια παράσταση από την αρχή - καθημερινά - Η συνθήκη της ζωής, της αβεβαιότητας, της αποτυχίας, της επιτυχίας στο μεγαλείο της!
 
* Η Τέχνη μπορεί να αποτελέσει δρόμο επαγρύπνισης συνειδήσεως, επαναπροσδιορισμού . Μπορεί να θέσει ερωτηματικά, να προβληματίσει. Οι απαντήσεις όμως, σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να δοθούν από εμάς τους ίδιους, να αναλάβουμε τους εαυτούς μας και να προχωρήσουμε.
 
* «Ο γάμος του Καραχμέτη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου είναι η παράσταση που βρίσκομαι αυτή την στιγμή. Οι ηθοποιοί ο Νικόλαος Χαλδαιάκης και εγώ. Μετά ακολουθεί θέατρο σκιών με κείμενο του Ιωσήφ Βιβιλάκη. Λαμβάνει χώρα στο Παλαιό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θόλου 5 ,Πλάκα. 
 
21769553_10155658992248058_323645196_n.jpg
 
* Πρόκειται για ένα διήγημα που έχει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Παπαδιαμάντη. Από ατμόσφαιρα μέχρι ήθος, λεπτότητα και χιούμορ . Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι το φτιάξαμε όλο με μεράκι και πολλή αγάπη που αυτό έχει αφήσει την σφραγίδα του στην παράσταση. Δεν θα πω περισσότερα για την παράσταση για να έρθει ο κόσμος και ο καθένας ελεύθερα να πάρει ότι του αρέσει ! 
 
* Συνεργασίες έχω μέχρι τώρα λίγες αλλά καλές:
 
• Με τον Ηλία Κουνέλα: Τον πιο αγαπημένο συνοδοιπόρο μου. Έχουμε κάνει μαζί πολλά , αλλά το «Επισκεπτήριο», δλδ οι παραστάσεις που κάνουμε στα νοσοκομεία» , μας έχει σημαδέψει και τους δυο για πάντα σε αιώνιους αναζητητές της αλήθειας.
 
21697862_10155658995218058_853147109_n.jpg
 
• Με την Ιόλη Ανδρεάδη: Ένα ταλαντούχο πλάσμα γεμάτο λαχτάρα και πάθος δημιουργίας.
 
• Με την Όλια Λαζαρίδου: Ένα όνομα, μία ιστορία ! 
 
* Τα όνειρα για το μέλλον πολλά αλλά όπως λέει και ο Τολστόι: Οι άνθρωποι κάνουν σχέδια για πολλά χρόνια μετά και δεν ξέρουν τι θα γίνει το ίδιο απόγευμα !
 
* Την Αθήνα την αγαπώ , είναι η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα! Με συγκινεί η ένωση των αντιθέτων και η συνύπαρξη των άκρων μέσα σε μια φυσικότητα!
 
& Περισσότερες λεπτομέρειες για τον «Γάμο του Καραχμέτη» ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/portal/theatre-2/parastaseis/15493-o-gamos-tou-karaxmeti-se-skinothesia-olias-lazaridou-sto-palaio-panepistimio.html
 
Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 18/9/2017
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ