Με Πόσα χρήματα θα νιώθεις ευτυχισμένους; Οι επιστήμονες μίλησαν

Άρθρογραφίες
Με Πόσα χρήματα θα νιώθεις ευτυχισμένους; Οι επιστήμονες μίλησαν

Τα χρήματα μπορεί να μην αγοράζουν την αγάπη, αλλά αποδεικνύεται ότι η πράσινη ουσία μπορεί να φέρει την ευτυχία, ως ένα σημείο. Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα όριο, για το πόσο επωφελής είναι ένα υψηλό εισόδημα για την ευημερία ενός ατόμου. Και αυτό το σημείο στο εισόδημα, αποκάλυψε η νέα μελέτη, το οποίο συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το πού ζει ένα άτομο.

“Αυτό μπορεί να είναι εκπληκτικό, καθώς αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση και αυτό που οι διαφημιστές μας λένε ότι χρειαζόμαστε, όπως για παράδειγμα ένα ακριβό αυτοκίνητο, ένα ακριβό ρούχο ή ακριβά δώρα για γενέθλια κα, θα έδειχνε ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο όταν πρόκειται για το πόσα χρήματα χρειάζονται για την ευτυχία, αλλά τώρα βλέπουμε κάποια όρια” (έρευνα από το Τμήμα Ψυχολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Purdue).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την έρευνα Gallup World Poll όπου συλλέχθηκαν περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω από 164 χώρες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ικανοποίηση της ζωής και την ευημερία, καθώς και την αγοραστική δύναμη. Ενώ η συναισθηματική ευεξία αναφέρεται στα καθημερινά αισθήματα ευτυχίας, ενθουσιασμού, λύπης και θυμού, η γενική ικανοποίηση στη ζωή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους υψηλότερους στόχους που θέτουμε για παράδειγμα την απόκτηση ενός σπιτιού ή μιας ιδιόκτητης δουλειάς όπως ένα ταξιδιωτικό γραφείο ή γενικά μια άλλη επιχείρηση και τη σύγκριση των αντικειμένων κάποιου με τα υπόλοιπα.

Ωστόσο, όταν ένα άτομο φτάσει εκείνο το σημείο ευτυχίας, οι πρόσθετες αυξήσεις του εισοδήματος οδήγησαν σε μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή και σε χαμηλότερο επίπεδο συναισθηματικής ευεξίας, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό είναι πιθανό επειδή τα χρήματα ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες, όπως η αγορά αναγκών και η πληρωμή λογαριασμών, αλλά μετά την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων, οδηγούνται από υλικά κέρδη και κοινωνικές συγκρίσεις που μπορεί τελικά να μειώσουν την ευημερία τους.

32186765_1856131481074595_2579393479205453824_n.jpg

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης και την επίδραση του φύλου αλλά και της εκπαίδευσης στο βέλτιστο εισόδημα ενός ατόμου. Συνολικά, δεν υπήρχαν σημαντικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η σχέση μεταξύ εισοδήματος και ευτυχίας ήταν ισχυρότερη για άνδρες ή γυναίκες. Ωστόσο, ο κορεσμός του εισοδήματος ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, άτομα με ανώτερη εκπαίδευση ανέφεραν μια πιο θετική αξιολόγηση της ζωής και συναισθηματική ευημερία σε σχέση με ένα υψηλότερο εισόδημα. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε φιλοδοξίες εισοδήματος και κοινωνικές συγκρίσεις με διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενα ευρήματα που υποδεικνύουν ότι τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην εργασία, τη μετακίνηση και / ή τη φροντίδα των παιδιών και, ως εκ τούτου, αισθάνονται περισσότερο άγχος και ένταση στην καθημερινότητά τους από ό, τι σε χαμηλότερα εισοδήματα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου στο περιοδικό Nature Human Behavior.

Γράφει η Μίνα Κοκορέλη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ