14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Αουλόνα Λούπα γράφει για την παράσταση “Άσμα Ασμάτων”

Όταν ήμουν μικρή πήγαινα με τον μεγάλο μου αδερφό κατηχητικό. Αράζαμε με τις ώρες στα σκαλάκια της εκκλησίας, παίζαμε πινκ-πονγκ, σκάκι και που και που μια κυριούλα μας μιλούσε για τους βίους των Αγίων (δεν θυμάμαι και πολλά). Πίστευα στον Θεούλη (ετσι τον φώναζα τότε)

Ο παπάς της ενορίας μας ήταν ψιλό κουλ τύπος, είχαμε μόνο μια κόντρα, δε μ’ άφηνε να μπω στο ιερό γιατί έλεγε είμαι κορίτσι. Ένα επιχείρημα που δεν ήταν αρκετό για να με πείσει! Αυτό το “γιατί είσαι κορίτσι μεγαλώνοντας άρχισε να με ενοχλεί σοβαρά και έτσι σταμάτησα να αράζω στις εκκλησίες. Υπάρχουν όμως κάποια άναρχα κομμάτια του Χριστιανισμού που με αφήνουν έκπληκτη (όσα μπορούμε να γνωρίζουμε ) όπως το Άσμα Ασμάτων!

Το Άσμα Ασμάτων είναι το πιο κατακριτέο από τα ποιητικά -Διδακτικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Καθώς και η θέση ενός τέτοιου βιβλίου στην Αγία Γραφή προκαλεί έκπληξη. Μιλάμε για ένα κείμενο που υμνεί τον έρωτα με εφάνταστα γλαφυρό τρόπο, οι αισθήσεις ενεργοποιούνται και ο έρωτας εμφανίζεται στα μάτια του αναγνώστη γυμνός.

Τη θέση των προσευχών παίρνει η σάρκα και ο αγαπημένος υμνείται σαν επίγειος Θεός. Υπέροχες μυρωδιές κατακλύζουν τον τόπο και οι παρομοιώσεις δημιουργούν ένα παράλληλο σύμπαν που ο σουρεαλισμός του έρωτα υπερισχύει των πάντων.

Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε ζωή σε αυτό το κείμενο, δηλώνοντας ότι ο έρωτας είναι καθολικός, είναι αρχετυπικός υπάρχει, υπάρχει από πάντα και θα υπάρχει όσο η ανθρώπινη ύπαρξη συντηρείται. Και ο αγαπημένος θα λατρεύεται σαν Θεός και η σάρκα του θα λατρεύεται σαν ναός. Έτσι πιστεύουμε και με αυτή την ευλάβεια αρχίσαμε να δουλεύουμε αυτό το τόσο ιδιαίτερο κείμενο!

Μέσα από μια σειρά αυτοσχεδιασμών και πάρα πολλών ωρών αναλύσεις και εκπαιδεύσεις πάνω στο κείμενο (υπό την κατεύθυνση και την φροντίδα του Βαλάντη Φράγκου μας του σκηνοθέτη μας) του δώσαμε ζωή έτσι όπως εμείς πιστεύουμε ότι ο έρωτας αξίζει να υπάρχει ακραίος, μεγάλος και καθοριστικός για τους ήρωές μας.

Ο έρωτας μας δεν έχει φύλο,δεν έχει χώρα, δεν έχει ηλικία έχει πάθος και λατρεία για τον αγαπημένο! Σε μια υπέροχη μετάφραση του Χαράλαμπου Μαγουλά φτιαγμένη ειδικά για να πάρει ζωή από την βραβευμένη ομάδα θεάτρου “The 3rd theater group”.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τον έρωτα με τα δικά μας μάτια κάθε Παρασκευή Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00 στο θέατρο Από Μηχανής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα