17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το κόκκινο κρασί… αδυνατίζει

Ονομάζεται ρεσβερατρόλη και αποτελεί το φυσικό αντιοξειδωτικό που υπάρχει στη φλούδα των σταφυλιών και ως εκ τούτου στο κόκκινο κρασί. Τα τελευταία χρόνια μελετάται εκτενώς δεδομένου ότι της έχουν αποδοθεί, βάσει ερευνών σε πειραματόζωα, σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες όπως η μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και η καρδιοπροστατευτική δράση.

Σύμφωνα με πρόσφατη ολλανδική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ το φυσικό αντιοξειδωτικό του κρασιού φαίνεται ότι επιδρά θετικά και στο μεταβολισμό.

Η έρευνα έγινε σε 11 παχύσαρκους, αλλά υγιείς συμμετέχοντες οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά επί 30 μέρες 150mg ρεσβερατρόλης. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής ερευνητής Patrick Schrauwen για να λάβει κάποιος την αντίστοιχη δόση από το κόκκινο κρασί θα έπρεπε να πίνει 8 λίτρα κρασί την ημέρα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο οργανισμός των παχύσαρκων εθελοντών αντέδρασε σαν να ακολουθούσαν μια υποθερμιδική δίαιτα. Παρατηρήθηκαν αλλαγές στο ρυθμό του μεταβολισμού, καλύτερη λειτουργία των κυττάρων και μείωση του λίπους στο συκώτι, στις τιμές της πίεσης και του σακχάρου. Οι αλλαγές αυτές μοιάζουν με εκείνες που παρατηρούνται σε μια αυστηρά υποθερμιδική δίαιτα σύμφωνα με τον Patrick Schrauwen.

Αν και η έρευνα είναι μικρή, εντούτοις τα αποτελέσματά της είναι ελπιδοφόρα όσον αφορά τη δράση της ρεσβερατρόλης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί η δράση της σε σχέση με την παχυσαρκία και την αντιγήρανση.

Πηγή: www.vita.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα