18.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η επιλογή της εβδομάδας: «The Dreamers» του Gilbert Adair στο Θέατρο Φούρνος

Παρίσι, Άνοιξη 1968…

Θορυβώδες, μυστηριώδες, καλλιτεχνικό, ερωτικό…
Δύο δίδυμα αδέρφια κι ένας Αμερικανός φοιτητής εμπλέκονται σ’ ένα περίεργο τρίο, κοινωνικών, προσωπικών, σεξουαλικών αναζητήσεων. Η εμμονή τους με τον κινηματογράφο και ειδικά με τη Cinémathèque Française (που εκείνη την εποχή έφερε άλλον αέρα στην Τέχνη), τους οδηγεί σε καθημερινές υπερβολές, έως την απόλυτη εθιστική μορφή . να ακολουθούν αχόρταγα κι ασταμάτητα τη μαγεία των εικόνων.
 
Όταν η γαλλική κυβέρνηση διατάσσει το κλείσιμο του κινηματογράφου, οι τρεις νέοι – αρνούμενοι να συμμορφωθούν – αποσύρονται σταδιακά σ΄ έναν
δικό τους κόσμο, όπου τα ερωτικά παιχνίδια, οι αισθηματικές δοκιμασίες και η προσωπική ταπείνωση, τους οδηγούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ελεύθερη πτώση και αναπόφευκτα στην απόλυτη décadence.
 
 
Πολύ συνοπτικά, ο Σκωτσέζος συγγραφέας και ποιητής Gilbert Adair παρουσιάζει μέσα από το έργο του μία εστιασμένη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, στο πλαίσιο μια ανώριμης τριγωνικής σχέσης, όπου κυριαρχεί ο διεστραμμένος ερωτισμός και οι σεξουαλικές εμμονές. 
 
Ο σκηνοθέτης Πέρης Μιχαηλίδης επιλέγει, πάντως, μια πιο light εκδοχή και δεν υπεισέρχεται σε σκανδαλώδεις περιγραφές κι αποτυπώσεις. Ως ένας ιδιαίτερα ευγενής άνθρωπος και χαρακτήρας αποφεύγει τεχνηέντως τα τραγικά γεγονότα (εκτονώνοντας το ομιχλώδες εθνικό σκηνικό) κι εστιάζει στο μικρόκοσμο των τριών πρωταγωνιστών, που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένη ηθική αποσύνθεση. Με ευαισθησία, όμως, κι ενσυναίσθηση στον παραμυθένιο κόσμο των τριών αυτών παιδιών. Και προφανώς επιλέγει να κινηθεί κόντρα στις προθέσεις του Adair, που αναμφισβήτητα ήθελε να σοκάρει με το έργο του.
 
Την παράσταση κερδίζει η Βιβή Λέκκα, στο ρόλο της αδιανόητα αυθόρμητης και παρορμητικής Ιζαμπέλ. Σαγηνευτική και γεμάτη αυτοπεποίθηση είναι βέβαιο ότι είναι ο πιο ισχυρός χαρακτήρας της τριάδας και η πιο χειριστική. Όμως μ΄ έναν πιο παιδιάστικο τρόπο.
 
 
Ο Δημήτρης Δημάκης είναι ένας χαριτωμένος Τεό, που αφήνει τον ενθουσιασμό του για την Τέχνη να τον οδηγήσει στο πάθος και την ελαφρώς ανοησία της νεολαίας στη μετ-εφηβεία, εκθέτοντας διαρκώς τον εαυτό του στον κίνδυνο της παρακμιακής ζωής και της περιθωριοποίησης. Τέλος, ο Μπάμπης Αθανασόπουλος έπαιξε με επιτυχία τον γεμάτο αθωότητα και αφελή ιδεαλισμό Μάθιου, που μετέφερε στο Παρίσι τον επαρχιώτικο αέρα της πατρίδας του. Έδειξε απελπιστική αφοσίωση στα δίδυμα κι αυτή η παθητική προθυμία του, τον παρέσυρε στην εξασθένιση της δική του ηθικής ακεραιότητας.
 
Μου άρεσε πολύ το αφαιρετικό σκηνικό του θεάτρου. Άλλωστε δεν χρειαζόταν τίποτα περισσότερο, αφού οι πέτρινοι τοίχοι μου θύμιζαν Παριζιάνικο λιθόστρωτο σοκάκι. Και υπέροχη η χρήση φωτισμού και σκιών, που προσέθεσαν στην ατμόσφαιρα και στα ήδη οργισμένα νιάτα αυτό το αίσθημα της απειλής και της επιθετικότητας.

Η δε επιλογή των μουσικών ακουσμάτων (Zeppelin, Dylan, Young, Orbison, Joplin, κλπ.), μας συνόδευσε – από το φουαγιέ – καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Κι ενίοτε και με προσωπική συμμετοχή των δύο αγοριών, με τις κιθάρες τους.

 
Όλη η παράσταση αποτέλεσε μια νοσταλγική αναφορά στους ταραχώδεις μήνες του ‘68, που – παρ΄ όλη τη σκληρότητά τους – καθόρισαν μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων, σ΄ όλο τον κόσμο. Από αυτά που διάβασα για το έργο, είναι κάτι το μοναδικό και δε θυμίζει κανένα άλλο βιβλίο της βρετανικής λογοτεχνίας.
Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον έναν και μοναδικό Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.
Εξαιρετική επιλογή για το Δευτερότριτό σας!
Της Βικτώριας Πέππα, 1/1/2024

Ταυτότητα της παράστασης:

Συγγραφέας: Gilbert Adair

Μετάφραση – Διασκευή: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Δημάκης
Φωτογράφιση – Βίντεο: Χλόη Ακριθάκη
Χορογραφία: Μαρία Μάργαρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Παραπαρέκη
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Ευχαριστούμε τον φίλο Γιώργο Αντύπα για τη στήριξή του, την Αιμιλία Βασιλακάκη και την ΑΜΚΕ «Αντιγόνη», την Ντοντό και τον Μάνθο Σαντοριναίο, τη Βαλέρια Χριστοδουλίδου και τον Σπύρο Αραβοσιτά για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτής της παράστασης.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μπάμπης Αθανασόπουλος, Βιβή Λέκκα, Δημήτρης Δημάκης

Στο βίντεο παίζει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Πληροφορίες:

Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη Εξαρχείων, 114 72 Αθήνα
Χάρτης: https://goo.gl/maps/brP2QqXJbUZ4QsXXA
Τηλέφωνο: 2106460748
E-mail: info@fournos-culture.gr
Site: www.fournos-culture.gr
Facebook page: www.facebook.com/fournostheatre
Instagram account: www.instagram.com/fournos_theatre

Από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, έως την Τρίτη 06 Φεβρουαρίου 2024

Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων:

– 12 ευρώ (κανονικό)
– 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65 ετών)
– 08 ευρώ (ατέλειες)

Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com/theater/the-dreamers

Διάρκεια: 50 λεπτά 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα