15.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευάγγελος Σαμιώτης: Η αλήθεια πολλές φορές μπορεί να ειπωθεί με διαφορετικούς τρόπους

– Τι πραγματεύεται η παράσταση σας και τι πρόκειται να δούμε πάνω στη σκηνή;
 
Την αλήθεια και το ψέμα. Ένας άνθρωπος ζει μόνο με ψέματα, όταν πεθαίνει του δίνεται μια ευκαιρία να πει την αλήθεια σε όλους μέσα σε 74 λεπτά. Η αλήθεια όμως πολλές φορές μπορεί να ειπωθεί με διαφορετικούς τρόπους…
 
– Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να δει το έργο σας;
 
Για να περάσει μιάμιση ώρα διασκέδασης, γέλιου, χαράς και να μην καταλάβει πως πέρασε η ώρα. Σίγουρα ο θεατής θα ταυτιστεί  με τον ηρώα, θα δει τον εαυτό του. Ποιος δεν έχει πει ψέματα και ποιος δεν έχει προσπαθήσει να τα μπαλώσει με κωμικό τρόπο. Κωμικός εκ των υστέρων γιατί εκείνη την ώρα που προσπαθείς να πείσεις τον άλλο πως το ψέμα δεν ήταν ψέμα αλλά ούτε εσύ δε ξέρεις τι… μόνο κωμικό δε το βιώνεις.
 
– Μίλησε μας για τον ρόλο σου και τη διαχρονική αξία του κειμένου
 
Ο ρόλος μου; Ο ρόλος μου είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Ένας άνθρωπος που προσπαθεί να μπαλώσει τα ψέματα  με αντάλλαγμα να σώσει την ψυχή του, όμως όταν έρχεται η ώρα να πει την αλήθεια βρίσκει πάλι τρόπο ώστε να την πει από διαφορετική σκοπιά ώστε να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων του! Ποιο κοντά στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία δε νομίζω να γίνεται! 
 
– Η αξία του έργου; Λοιπόν μου δίνεται η εύκαιρα να πω κάτι. Η κωμωδία είναι το πιο παρεξηγημένο είδος, σε όλους αρέσει, όλοι γελάνε αλλά κανείς δεν την βλέπει τόσο σοβαρά ώστε να την προτείνει σαν την καλύτερη παράσταση.  Για κάποιο λόγο τους τραβάει το δράμα, το κοινωνικό και κάποια αλλά είδη.
 
Προσωπικά έχω ανεβάσει μόνο κωμωδίες αν και το μέσα μου, η ψυχή μου είναι πολύ διαφορετική και αυτό φαίνεται από τα ποιήματα που έχω γράψει που είναι όλα μαύρα. Δεν γραφώ μόνο κωμωδίες έχω γράψει πολλά θεατρικά αλλού είδους, δράμα, θρίλερ, κοινωνικά, πολιτικά, παρόλα αυτά ανεβάζω κωμωδίες. Πιστεύω ότι είναι το πιο δύσκολο είδος οι περισσότεροι θεατές όμως το θεωρούν κάτι δεδομένο εύκολο. Δε μπορώ να σας μιλήσω προσωπικά για το έργο μου, καθώς είναι σα να μιλάω για το παιδί μου, κανένας πατέρας δε θα πει άσχημα λόγια για το καμάρι του. Ελάτε να το δείτε εσείς να γίνεται θείοι του και έπειτα χαρακτηρίστε το, καθώς οι θείοι πάντα λένε και τα άσχημα αν υπάρχουν φυσικά. 
 
– Μίλησε μας για το πώς βίωσες τη συνεργασία σου με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης ως σκηνοθέτης της, αλλά και ως ηθοποιός;
 
 Ήταν η πρώτη φορά που έκανα σκηνοθεσία ενώ είχα των πρωταγωνιστικό ρολό. Ομολογώ πως με δυσκόλεψε και με γέμισε άγχος. Ήταν η πρώτη φορά που βγήκα στην πρεμιέρα και είχα άγχος για το αν θα αρέσει στους θεατές με αποτέλεσμα στην αρχή της παράστασης να είμαι σφιγμένος, ευτυχώς μετά από πέντε λεπτά είχα λυθεί καθώς όλα μπήκαν στη θέση τους! Η συνεργασία μου με τους άλλους συντελεστές ήταν μια χαρά, έκαναν ακριβώς ότι ήθελα δε μου χαλούσαν κανένα χατίρι, με εμπιστευτήκαν πράγμα που δεν είναι τόσο εύκολο. Το μόνο πρόβλημα που είχαμε ήταν ότι γελούσαν πολύ στις πρόβες και ενώ εγώ είχα άγχος να προχωράμε σταματούσαμε μέχρι να συνέλθουν. Ειδικά προς το τέλος των προβών για μένα αυτό ήταν λιγάκι ψυχοφθόρο. Τώρα μπορώ να πω χαλάλι τους!
 
– Πόσο σημαντική θεωρείς για σένα αυτήν τη δουλειά και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα;
 
Την κάθε δουλειά που κάνω στο θεατρο την θεωρώ πάρα πολύ σημαντική. Θέατρο δε κάνω για τους άλλους, δε θα αλλάξει ο κόσμος από μένα, κάνω για τον εαυτό μου, την ψύχη μου και μακάρι να έχει αντίκτυπο και στους άλλους. Στη συγκεκριμένη δουλειά μακάρι να τους δίνουμε χαρά.  Είμαι καψούρης με την σκηνή, μπορεί να ακούγομαι σα ψώνιο, προσωπικά νιώθω πάρα πολύ ταπεινός άνθρωπος. Λατρεύω να βρίσκομαι πάνω στη σκηνή αναπνέω για αυτήν και μακάρι να το κάνω καλά. Οι προσδοκίες μου είναι όπως όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με το θεατρο, να έρχεται κόσμος να μας βλέπει και να φεύγει ευχαριστημένος.
Μακάρι όλοι που ασχολούμαστε με το θεατρο να μπορούσαμε να κάνουμε επιτυχίες. Η επιτυχία του ενός δε σημαίνει αποτυχία του αλλού, όλοι χωράμε δεν χρειάζεται να υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν είναι απαγορευτικό να είναι όλες οι παραστάσεις καλές. Αυτό το λέω καθώς στο χώρο μας υπάρχει πολύ ζήλεια και κακεντρέχεια. Μακάρι να έρθει μια μέρα που όλα τα θέατρα και οι παραστάσεις θα είναι γεμάτες, δεν θα έχουν οικονομικά προβλήματα και επιτέλους οι ηθοποιοί θα μπορούν να ζουν μέσα από αυτό.
 
Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε λόγο μέσα από το site σας.
 
Πληροφορίες για την παράσταση “74 λεπτά για να πείς την αλήθεια”:
 
 
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα