21.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η Αμερίσσα Μπάστα και ο Δημήτρης Νάκος μιλούν στο All4fun για το “Εβίβα”

Το σενάριο για το «Εβίβα» ήταν γραμμένο εδώ και τρία χρόνια. Η Αμερίσσα Μπάστα και ο Δημήτρης Νάκος απλά έψαχναν να βρουν τους πόρους για την υλοποίηση του στόχου.
 
Και όταν τελικά βρέθηκαν η «Εβίβα» έγινε ταινία, η οποία διαγωνίζεται την Κυριακή στο 3ο Micro m festival. Αφορά στο ταξίδι δύο φίλων (Γιώργος Κοτανίδης, Άλκης Παναγιωτίδης) που έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια και ξεκινούν να πάνε στο χωριό του τρίτου φίλου τους για να παραβρεθούν στην κηδεία του. 
– Μιλήστε μας για την ταινία και πώς προέκυψε; 
 
Δυο φίλοι, που έχουν χαθεί μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια, ξεκινούν να πάνε στο χωριό του τρίτου φίλου τους, για να παρευρεθούν στην κηδεία του. Το ταξίδι τους, όμως, θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι είχαν αρχικά υπολογίσει. To «Εβίβα» είναι μια ταινία που θέλαμε να κάνουμε καιρό. Το σενάριο υπήρχε εδώ και τρία χρόνια γραμμένο πάνω στους 3 πρωταγωνιστές. Μιας που δεν είχαμε επιχορήγηση από κάπου και γνωρίζαμε ότι ήταν μια υψηλών παραγωγικών απαιτήσεων ταινία, περιμέναμε να βρούμε τον τρόπο και τον κατάλληλο χρόνο. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε τελικά αποκλειστικά από δικούς μας πόρους και με τη συνδρομή της εταιρείας παραγωγής που συνεργαζόμαστε, της t-shOrt και του δήμου Κύμης-Αλιβερίου, που μας διευκόλυνε σε πολλά πράγματα.

– Ποιος ο λόγος ύπαρξης αυτής της ταινίας και γιατί θα λέγατε σε κάποιον/α να τη δει; 
Το «Εβίβα» είναι ένα road movie στην ελληνική επαρχία που ξεκινά και είναι στη βάση του κωμωδία, προχωρώντας όμως αποκτά έναν πιο εσωτερικό χαρακτήρα για τις σχέσεις των ανθρώπων, τις φοβίες τους και την ουσία των πραγμάτων (ακόμα και το «εβίβα» που ακούγεται στην ταινία κάθε φορά είναι με άλλο βάρος). Οπότε αυτός θα ήταν ένας λόγος που θα λέγαμε σε κάποιον να τη δει, καθώς και για τις πολύ καλές ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών (Κοτανίδης, Παναγιωτίδης, Πιατάς) και για την όμορφη δουλειά όλων των συντελεστών. Γενικά είμαστε πολύ χαρούμενοι για το «Εβίβα» γιατί πραγματοποιήθηκε και μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης (τόπο καταγωγής της Αμέρισσας) και για το ότι ακούμε καλά λόγια από όσους την έχουν δει.

– Πώς κρίνετε τον ελληνικό κινηματογράφο το 2014 και πώς στον τομέα του μικρού μήκους; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως κλάδος και πώς θα μπορούσαν να δοθούν κάποιες λύσεις; 
Ενώ οι χρηματοδοτήσεις για τον κινηματογράφο κινούνται σε πολύ ρηχά νερά, οι ελληνικές μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες ανεβάζουν ολοένα και περισσότερο το επίπεδο τους. Οι δημιουργοί έχουν αποφασίσει ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και από το να μην κάνουν ταινίες, θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν με όποιο μέσο ο καθένας μπορεί να δημιουργεί. Ασφαλώς, όμως, δεν είναι μια πραγματικότητα για την οποία πρέπει να είμαστε χαρούμενοι. 
– Ποια είναι τα επόμενα κινηματογραφικά σας σχέδια; Υπάρχει σκέψη και για μεγάλου μήκους ταινία; 
Υπάρχουν αρκετές ιδέες για μικρού μήκους, που το επόμενο διάστημα θα αποφασίσουμε ποια θα πραγματοποιήσουμε. Για μεγάλου μήκους υπάρχει πάντα η θέληση, όμως θα προχωρήσουμε όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες με προσεχτικά βήματα.
– Τι σημαίνει για σας το Micro m festival;
 
Είναι ένα φεστιβάλ πρωτότυπο και αναγκαίο για τη μικρού μήκους ταινία, που δεν έχει ευκαιρία να παίζεται συχνά σε κοινό. Μόνο το γεγονός ότι η ταινία έχει τη δυνατότητα να παιχτεί σε ένα μεγάλο εύρος κοινού, σε πολλές πόλεις είναι κέρδος. Για τον σκηνοθέτη είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσει την ταινία του σε ένα κοινό, πολύ περισσότερο όταν είναι μέσα στην αίθουσα και ο ίδιος και όταν πρόκειται και για κωμωδία, όπως το «Εβίβα». Θα δούμε σε ποια σημεία θα γελάσει ο κόσμος σε ποια όχι, πως θα νιώσει την κάθε σκηνή και θα είναι όλο αυτό μια πολύτιμη εμπειρία. Ανυπομονούμε!
& Αναλυτικές λεπτομέρειες για το 4ο Micro μ festival ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://all4fun.gr/fun/cinema/9049-4o-micro-festival-15-.html     

Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 3/10/2014
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα