15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ευγενία Μακαντάση και ο Αναστάσιος Πινακουλάκης μιλούν για την παράσταση KCN

Ποιο είναι το όνομα της ομάδας σας; Τι σημαίνει και πώς προέκυψε;

Ευγενία Μακαντάση: Μπλε Γραμμή. Το όνομα της ομάδας προέκυψε από το κείμενο του Αναστάση, που ήθελε την Μπλε Γραμμή ως υποκινητή της συλλογικής αυτοκτονίας έξι νέων άγνωστων μεταξύ τους. Ο λόγος που ονομάστηκε Μπλε αρχικά έχει να κάνει με το φαινόμενο της Μπλε Φάλαινας, τα social media -ειδικά το facebook- που το συνηθέστερο χρώμα των logo τους είναι μπλε, αλλά και με το μπλε ως χρώμα, που θεωρείται πως ξεκουράζει και ηρεμεί, οπότε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετά κακόβουλα από κάποιον που το γνωρίζει. Γραμμή διότι είναι μια γραμμή επικοινωνίας, ένας δίαυλος. Είναι ένα φόρουμ όπου άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους με αρκετή ειλικρίνεια. Είναι η στιγμή του θανάτου στο καρδιογράφημα. Μια απόλυτη γραμμή. Είναι, επίσης, μία διαδικασία με αρχή και τέλος, όπως ακριβώς μια γραμμή. Δεν μπορείς να πας πίσω. Η πορεία σου είναι προδιαγεγραμμένη. Αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού.

Πότε και πως δημιουργήθηκε η ομάδα σας;

Ευγενία Μακαντάση: Η ομάδα μας δημιουργήθηκε τον Απρίλη, όταν αρχίσαμε και να δουλεύουμε πάνω στο έργο. Έγιναν κάποιες προτάσεις στους ηθοποιούς, έπειτα στους λοιπούς συνεργάτες και έτσι ξεκινήσαμε με μεράκι να δουλεύουμε όλοι μαζί. Είναι μια ομάδα που έχει δει διάφορα στο χρόνο που δουλεύει μαζί, διότι το θέμα του έργου είναι τέτοιο που απαιτούσε κάποιες πιο «βαριές» συναντήσεις και ασκήσεις. Χαιρόμαστε όλοι πολύ γι’ αυτή τη συνεργασία, όχι μόνο για το θεατρικό κομμάτι, αλλά γιατί ανθρώπινα, μας πήγε ένα βήμα παρακάτω.

35051105_1892858964068513_5459447408003907584_n.jpg

Τι είναι για εσάς το Off-Off Athens festival;

Ευγενία Μακαντάση: Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε τη δουλειά μας, να συνυπάρξουμε με άλλες ομάδες, να ανταλλάξουμε απόψεις. Είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο Φεστιβάλ, που κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο κι έτσι σου δίνει ώθηση να γίνεις κι εσύ καλύτερος.

Αναστάσης Πινακουλάκης: Το Off-Off Athens Festival είναι ένα από τα πρώτα φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων κι έχει μεγάλη απήχηση στο θεατρόφιλο κοινό. Παραστάσεις όπως το Melina M. του Κωνσταντίνου Ασπιώτη και το Inemuri των Σπάνια-Φραγκιουδάκη είναι παραστάσεις που θα θυμάμαι. Είναι χαρά μου λοιπόν που παρουσιάζεται έργο μου στο Φεστιβάλ για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Τι είναι εκείνο που θα θέλατε πάνω από όλα να επικοινωνήσετε στον κόσμο μέσω της δικής σας παράστασης;

Ευγενία Μακαντάση: Να έχουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά. Ό,τι συμβαίνει, συμβαίνει επειδή δεν του δίνουμε την ανάλογη σημασία και είμαστε όλοι συνένοχοι σε αυτό. Ακόμη και στα πράγματα που σιωπηλά προσπερνάμε και άβουλα δεχόμαστε, είμαστε συνένοχοι.

Αναστάσης Πινακουλάκης: Συνυπογράφω όσα προείπε η Ευγενία. Μέγιστη σημασία στην εποχή μας έχει καταρχάς ν’ ακούμε τους ανθρώπους της και να προσπαθούμε όλοι μαζί για το καλύτερο. Μπορεί το έργο ν’ ακούγεται απαισιόδοξο με έξι νέους Έλληνες ν’ αυτοκτονούν και μάλιστα σε live streaming, αλλά πίσω από το αδιέξοδο που ζουν –όπως και πολλοί συνάνθρωποί μας- ίσως μπορούμε να δούμε πως δεν είμαστε μόνοι. Κι αν δεν είναι οι αντικειμενικές συνθήκες με το μέρος μας αυτή την στιγμή (ανεργία, χαμηλοί μισθοί, εργασία σε άλλον επαγγελματικό χώρο από το επιστημονικό μας αντικείμενο), μπορούμε αύριο να φτιάξουμε τις δικές μας συνθήκες. Αυτό στην οξυμένη του μορφή ευελπιστούμε να πάρει το κοινό στο τέλος της παράστασης.

35133896_1892858950735181_2744557958401622016_n.jpg

Τι γνώμη έχετε για τις υπόλοιπες ομάδες του φεστιβάλ; Γνωρίζετε καλλιτεχνικά κάποιες από αυτές;

Αναστάσης Πινακουλάκης: Φέτος το ρεπερτόριο του φεστιβάλ μπορεί να κριθεί ιδιαίτερα ανταγωνιστικό με πολύ καλές προτάσεις. Ξεχωρίζω τις Αδερφές Papin από την ιδιαίτερα ενεργή Ανδρονίκη Αβδελιώτη, επειδή έχει κοινή αφετηρία με τις Δούλες του Ζενέ. Το Lemon (βασισμένο στο 1900 του Alessandro Baricco) που σκηνοθετεί η δημοφιλής ηθοποιός Γεωργία Τσαγγαράκη. Πολύ συμπαθητική δουλειά μου φαίνεται και το Μια φορά και ποτέ πια της Σόνιας Καλαϊτζίδου  που θα παρουσιάσει η ομάδα Blue Note γιατί αφορά μουσικούς του δρόμου και έχει διακείμενο τον Rilke. Καλή επιτυχία σε όλους και ευχόμαστε ολόψυχα να φτάσει η κάθε δουλειά τους στόχους που έχει θέσει.

Φεύγοντας από αυτή τη διαδικασία – εμπειρία τι πιστεύετε θα μείνει αξέχαστο στην ομάδα σας;

Ευγενία Μακαντάση: Η μελέτη που έγινε και τα task που σε κάθε πρόβα αναθέταμε. Μάθαμε πολλά μέσω αυτών, αλλά και ο ένας από τον άλλο για το πώς ο καθένας μας βλέπει τη ζωή και τα όσα σου συμβαίνουν. Όταν βρείτε χρόνο, κάντε μια τέτοια συζήτηση με τον διπλανό σας. Μπορεί να εκπλαγείτε.

Αναστάσης Πινακουλάκης: Μια ανάγκη για έκφραση και για ανοιχτή επικοινωνία με τους ανθρώπους που γνωρίζουμε είτε λίγο είτε πολύ.

Η παράσταση KCN (Σύμφωνο Αυτοκτονίας) παρουσιάζεται από την Ομάδα Μπλε Γραμμή την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 20:30 στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.

Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κλίμακα – Κέντρο για την πρόληψη της αυτοκτονίας (Γραμμή 24ωρης υποστήριξης 1018).

Της Μαρίας Κωνσταντακοπούλου, 10/6/2018

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα