19.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Τάσος Πυργιέρης μιλάει στο All4fun για τα “Μαλλιά κουβάρια”, την πιο καλόγουστη και ευφρόσυνη παράσταση του καλοκαιριού!

Ο Τάσος Πυργιέρης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν το 2002. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικού τραγουδιού στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και από το 1998 συμμετείχε στην ομάδα της Δόρας Στράτου. Έχει συνεργαστεί, ως ηθοποιός, με το Εθνικό Θέατρο. Έχει σκηνοθετήσει στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στην παιδική σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε., στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και τώρα στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Απολαύστε όσα θέλησε να μοιραστεί, με τους αναγνώστες του all4fun.
 
Βρεθήκατε αντιμέτωπος με ένα έργο μιας εποχής που υπάρχει πλέον μόνο σε φωτογραφίες; ποιες είναι οι δυσκολίες και ποιο το ρίσκο;
 
Η αντικειμενική δυσκολία, που πρέπει να υπερβείς και να την κάνεις προτέρημα στο έργο του Λάσκαρη είναι η καθομιλουμένη γλώσσα της εποχής. Είναι ένα συνονθύλευμα δημοτικής γλώσσας, μπασταρδεμένης με πολλούς καθαρευουσιάνικους τύπους, τον οικείο γλωσσικό τρόπο των αστών της πρωτεύουσας. Εν ολίγοις μία γλώσσα που δεν χρησιμοποιούμε, οπότε πρέπει να φροντίσεις ως σκηνοθέτης διπλά τον λόγο των ηθοποιών, ώστε να γίνονται κατανοητά τα νοήματα αυτού του θεατρικού έργου. Επίσης μεγάλο ρίσκο εμπεριέχει ο τρόπος που θα το αναπαραστήσεις. Πρέπει να αποφύγεις τις ευκολίες και την πρώτη ανάγνωση που θα σε οδηγήσουν σε ένα γραφικό και ανέμπνευστο αποτέλεσμα.
 
Συνεργάζεστε πρώτη φορά με ένα ΔΗΠΕΘΕ;  ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος ενός ΔΗΠΕΘΕ σήμερα στο πληθωρικό ελληνικό θεατρικό τοπίο;
 
Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι με ένα δημοτικό περιφερειακό θέατρο. Πριν ένα χρόνο ήμουν στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Φέτος το καλοκαίρι βρίσκομαι στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Είναι πολύ σημαντική η προσφορά τους για τους θεατρόφιλους της περιφέρειας. Ένα κοινό που έχει ανάγκη την τέχνη και που δεν έχει την επιλογή πληθώρα θεαμάτων, όπως εμείς στην Αθήνα. Ένα κοινό ανυποψίαστο και ανεπιτήδευτο, που μπορεί να εκτιμήσει με γενναιότητα την προσπάθεια που έχεις κάνει ως καλλιτέχνης. Είναι μεγάλος ο ενθουσιασμός μου που συνεργάζομαι με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και τον Νίκο Ορφανό. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί μου έδωσαν τη δυνατότητα να κάνω μία παράσταση με την καλύτερη δυνατή συνθήκη, απαλλαγμένη από κάθε αντιξοότητα.
 
_DSC2398 copy_11zon.jpg
 
Γιατί προτείνετε σε έναν θεατή να επιλέξει τη δική σας παράσταση;
 
Γιατί θα παρακολουθήσει ένα κατά γενική ομολογία άγνωστο θεατρικό έργο του περασμένου αιώνα με 8 μοναδικούς ηθοποιούς (Τζίνη Παπαδοπούλου, Νίκο Ορφανό, Δημήτρη Καλαντζή, Σοφία Μανωλάκου, Χρήστο Σταθούση, Φοίβο Μαρκιανό, Γιάννη Δενδρινό, Λήδα Καπνά) σε μια καλόγουστη και ευφρόσυνη παράσταση.
 
Ποια είναι η παράσταση που είδατε ένα καλοκαίρι ως παιδί και δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
 
Θυμάμαι την “Μήδεια” που είχε παρουσίαση ο Peter Stein στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Δεν ήμουν βέβαια τόσο μικρός στην ηλικία αλλά είναι μία παράσταση που πάντα θα θυμάμαι.
 

Αναλυτικές λεπτομέρειες για την παράσταση που σκηνοθετεί o Τάσος Πυργιέρης ακολουθούν στον εξής σύνδεσμο: https://www.all4fun.gr/portal/theatre-2/138-periodeia/31992-mallia-kouvaria-apo-to-di-pe-the-roymelis.html

Του Δημήτρη Κοτσίφη, 5/7/2023

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα