Το πρόσωπο της εβδομάδας: Λυδία Σγουράκη - Ηθοποιός

Tο πρόσωπο της εβδομάδας
Το πρόσωπο της εβδομάδας: Λυδία Σγουράκη - Ηθοποιός
Σαν επιφοίτηση ένα πρωϊνό στα Ιωάννινα, όταν βρισκόταν σε μια προσωπική αναζήτηση ξύπνησε με την επιθυμία να γίνει ηθοποιός.
 
Και το ένστικτο της, τη βοήθησε να το πράξει, αφού ένιωθε πως δεν τη γέμιζαν οι σπουδές της στη σχολή "Πλαστικών τεχνών και επιστημών της τέχνης".
 
Έκτοτε η Λυδία Σγουράκη ακολουθεί τον δρόμο της υποκριτικής με περίσσιο ενθουσιασμό. Μέσω παρατήρησης και έκφρασης, που της δίνει την ευκαιρία παράλληλα να μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό της.
 
Το δεύτερο μισό της θεατρικής σεζόν τη βρίσκει να υποδύεται την Ερσίλια, την πρωταγωνίστρια της παράστασης "Να ντύσουμε τους γυμνούς" του Λουίτζι Πιραντέλο στην Αθηναϊκή Σκηνή.
 
Αποτελώντας προσωπική επιλογή της δασκάλας της στην σχολή Αλεξάνδρας Βουτζουράκη, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία απολαμβάνει ιδιαίτερα αυτόν τον ρόλο, όχι μόνο γιατί είναι ο πρώτος της πρωταγωνιστικός στο θέατρο (κάτι που τη συγκινεί ιδιαιτέρως), αλλά και γιατί έχει έχει πολλές εναλλαγές και δύσκολες συναισθηματικά περιοχές.
 
"Ήταν και παραμένει πρόκληση για μένα όλο αυτό. Αρχικά όταν μου έγινε η πρόταση χάρηκα φυσικά πολύ, αλλά ταυτόχρονα τρόμαξα. Έχει πολύ μεγάλο όγκο αυτός ο ρόλος. Στην αρχή έψαξα να με βρω σ΄ εκείνη, αργότερα βρήκα πράγματα που σίγουρα  δεν θα έκανα εγώ αλλά προσπάθησα να βρω τον τρόπο να την καταλάβω και να αποδώσω τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές της", αναφέρει στο All4fun η Λυδία, που αγαπά ιδιαίτερα το συγκεκριμένο έργο, το οποίο χαρακτηρίζει ως, "ένα πλεκτό, το οποίο ολοκληρώνεται χωρίς ν' αφήσει κενά.  Προσθέτει ιστορία στην ιστορία και είμαι σίγουρη πως το κοινό μέχρι ένα σημείο στο έργο δεν είναι σίγουρο για το τι συμβαίνει μέχρι που σου δίνει την απάντηση.  Είναι ένα έργο που δεν ανεβαίνει συχνά, έχει ανατροπές, ένταση, και έχει νόημα να δει κάνεις πως παγιδεύται κάποιος στην προσπάθεια του να επιβιώσει! Τα σχόλια που έχουμε αποσπάσει μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικά για το σύνολο της παράστασης και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι΄αυτό! Το έργο μιλάει για τα ψέματα που λέμε στην προσπάθεια μας είτε να γίνουμε αποδεκτοί, κοινωνικά σωστοί ακόμη και για το πώς θα έχουμε μια καλύτερη υστεροφημία! Επιπλέον, παρουσιάζει το πώς καμία φορά οι άνθρωποι ενεργούν χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεων τους και τι αντίκτυπο έχει αυτό τελικά στους άλλους".
 
27591037_182867429134461_569387009_n.jpg
 
Ενώ σπούδαζε ακόμα στην Αθηναϊκή Σκηνή η Λυδία δοκίμασε την τύχη της και τηλεοπτικά. Αφού αρχικά την κάλεσαν σε κάστινγκ για το "Ταμάμ", πήγε για την εμπειρία και μετά την κάλεσαν ξανά για δεύτερη και τρίτη φορά μέχρι που τελικά την επέλεξαν. Όταν μου ανακοίνωσαν στο τηλέφωνο ότι πήρα το ρόλο δεν το πίστευα, είχα μόλις ξυπνήσει και ήμουν σίγουρη πως κοιμόμουν ακόμη", παραδέχεται στο All4fun για μια δουλειά, που της άρεσε πολύ και της έδωσε την ευκαιρία ν' αγαπήσει την κάμερα. Και ο επόμενος μεγάλος της στόχος είναι να μπορέσει να ντεμπουτάρει και στον κινηματογράφο. Με τέτοιο γλυκό - αλλά και ενίοτε σκληρό  πρόσωπο - (που παραπέμπει ενδεχομένως λίγο και σε Έμα Γουότσον) η λογική λέει πώς κάτι τέτοιο δε θ' αργήσει να συμβεί...
 
* Η υποκριτική προέκυψε το 2014-2015. Δεν ξέρω πως ακριβώς! Ήμουν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωάννινων στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστήμων της Τέχνης. Περνούσα πολύ ωραία στα Γιάννενα γιατί είναι μια πολύ όμορφη φοιτητούπολη, όμως κάποια στιγμή άρχισα να νιώθω ότι αυτή η σχολή δεν μ' εκφράζει πλήρως και εκεί άρχισα να πέφτω πολύ ψυχολογικά γιατί ήθελα να φύγω, αλλά δεν ήξερα ούτε τι ήθελα να κάνω ούτε τι να πω στους δικούς μου.  
 
* Ταλαιπωρήθηκα αρκετά μπορώ να πω, μέχρι που μια μέρα ξύπνησα και σαν να χε έρθει η επιφοίτηση και κατάλαβα ότι πρέπει να γίνω  ηθοποιός. Έτσι από ένστικτο μάλλον! Δεν ξέρω να σου πω την αλήθεια πως μου ‘ρθε γιατί δεν είχα ασχοληθεί ποτέ πριν, αλλά όταν το σκέφτηκα ήμουν σίγουρη πως αυτό έπρεπε να κάνω! 
 
14650534_10210321160842806_832081304792245336_n.jpg

* Πλέον για μένα η υποκριτική είναι όχι μόνο τρόπος έκφρασης αλλά και παρατήρησης. Είναι μαγικό να μπαίνεις στη θέση του άλλου να πρέπει να καταλάβεις πως σκέφτεται και πως ενεργεί. Επιπλέον εγώ μέσα απ’ αυτή τη σπουδή και τη δουλειά νιώθω ότι έρχομαι λίγο πιο κοντά στο εαυτό μου, με καταλαβαίνω καλύτερα!
 
* Ένας ηθοποιός δεν την αντιμετωπίζει την κρίση! Πλάκα κάνω! Μεγάλη κουβέντα είναι αυτή. Είναι πολύ δύσκολη φάση γενικότερα για όλα τα επαγγέλματα απλώς πιστεύω, στο δικό μας είναι πιο δύσκολα και πάντα ήταν εξάλλου, κυρίως για εμάς τους νέους ηθοποιούς. Παραμένω όμως αισιόδοξη και  πιστεύω ότι με υπομονή,  επιμονή και πολλή αγάπη για τη δουλειά μας θα τα καταφέρουμε.
 
* Η τέχνη ήταν πάντα μια δίοδος επικοινωνίας και βοήθειας! Δεν ξέρω αν μπορεί να δώσει απαντήσεις ή να αλλάξει την κατάσταση της Ελλάδας.  Ξέρω όμως πως μπορεί να προκαλέσει και να ξεβολέψει όπως και να προβληματίσει. Πιστεύω πως η τέχνη πάντα σε περιόδους κρίσεις επιβιώνει γιατί και ο κόσμος την έχει ανάγκη αλλά και η ίδια η τέχνη ανακαλύπτει καινούργιες της πτυχές!
 
29663340_1633594883391520_1012210512_n.jpg
 
* Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο, "Να ντύσουμε τους γυμνούς" είναι σαν ένα ‘’πλεκτό’’, που ολοκληρώνεται χωρίς να αφήσει κενά στο τέλος. Προσθέτει ιστορία στην ιστορία και είμαι σίγουρη πως το κοινό μέχρι ένα σημείο στο έργο δεν είναι σίγουρο για το τι συμβαίνει μέχρι που σου δίνει την απάντηση. Είναι ένα έργο που δεν ανεβαίνει συχνά. Θα προέτρεπα τον κόσμο να μας δει  γιατί έχει ανατροπές, ένταση, και έχει νόημα να δει κάνεις πως παγιδεύται κάποιος στην προσπάθεια του να επιβιώσει ! 
  
* Τα σχόλια που έχουμε αποσπάσει μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικά για το σύνολο της παράστασης και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι΄αυτό!. Σε σχέση τώρα με την Αλεξάνδρα τα συναισθήματα μου είναι πολύ γλυκά. Είναι επιβράβευση για μένα να με ξεχωρίζει η δασκάλα μου και η παραγωγή από ένα σύνολο αποφοίτων της σχολής και να μου δίνει μια τόσο μεγάλη ευθύνη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο! Είναι ουσιαστικά η πρώτη μου επαγγελματική  παράσταση και πραγματικά όταν το σκέφτομαι συγκινούμαι πολύ. Η συνεργασία μας ήταν και είναι άψογη, νιώθω ότι η Αλεξάνδρα με πρόσεξε και με καταλαβαίνει ως ηθοποιό. Γενικά επικρατεί ένα πολύ καλό κλίμα στα καμαρίνια και για να γινώ γραφική βγαίνει στον κόσμο! (πάντα ήθελα να το πω κάπου αυτό Κυριάκο!)
 
* Αρχικά όταν μου έγινε η πρόταση χάρηκα φυσικά πολύ, αλλά ταυτόχρονα τρόμαξα. Έχει πολύ μεγάλο όγκο αυτός ο ρόλος, πέρα από τα απίστευτα πολλά λόγια,- που είναι το λιγότερο-, έχει και πάρα πολλές εναλλαγές και δύσκολες συναισθηματικές περιοχές. Ήταν και είναι πρόκληση για μένα αυτό! Μελέτησα πολύ τον χαρακτήρα της Ερσίλια,  στην αρχή έψαξα να με βρω σ΄ εκείνη, αργότερα βρήκα πράγματα που σίγουρα  δεν θα έκανα εγώ αλλά προσπάθησα να βρω τον τρόπο να τη καταλάβω και να αποδώσω τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές της! Μου είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψω την ακριβή διεργασία που έκανα για να φτάσω στις παραστάσεις. Ίσως να μου είναι πιο εύκολο να το προσδιορίσω όταν θα τελειώσουν οι παραστάσεις και θα έχω απεμπλακεί από το έργο εντελώς! Όσο για το αν είναι ο σημαντικότερος ρόλος μου, ναι, αφού είναι και ο πρώτος μου μεγάλος επαγγελματικά στο θέατρο!
 
27718824_182867415801129_471500996_n.jpg
 
 
* Το έργο μιλάει για τα ψέματα που λέμε στην προσπάθεια μας είτε να γίνουμε αποδεκτοί, κοινωνικά σωστοί ακόμη και για το πώς θα έχουμε μια καλύτερη υστεροφημία! Επιπλέον, παρουσιάζει το πώς καμία φορά οι άνθρωποι ενεργούν χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεων τους και τι αντίκτυπο έχει αυτό τελικά στους άλλους. Αυτό έχει να κάνει με όλους τους χαρακτήρες όχι μόνο με την Ερσίλια. Φαινομενικά αν  δεις το έργο πολύ επιφανειακά μπορεί να πιστέψεις πως δεν σε αφορά λόγω της παλαιότητας του, αλλά με μια δεύτερη ματιά είμαι σίγουρη πως πολλοί θεατές θα βρουν αλήθειες από το σήμερα!
 
* Στην Αθηναϊκή Σκηνή πήγα μετά από κάποια πολύ δύσκολα γεγονότα που μου είχαν συμβεί,  θα έλεγα πως είχα νιώσει προδομένη, απογοητευμένη και στα πρόθυρα του να τα παρατήσω! Ευτυχώς και για καλή μου τύχη έδωσα μια δεύτερη ευκαιρία στο εαυτό μου και στην υποκριτική και έκανα πολύ καλά, γιατί στην σχολή με δέχτηκαν με πολλή αγάπη, κατάφερα να μπω στην ομάδα και να γίνω πολύ γρήγορα μέλος της. Οι συμφοιτητές μου με αγκάλιασαν και ακόμη και τώρα με κάποιους απ αυτούς κάνουμε παρέα!  Πέρασα πολύ όμορφα και σίγουρα η διαδικασία της δραματικής σχολής σ' αλλάζει πολύ, σε ωριμάζει και κατά την γνώμη μου σε κάνει καλύτερο άνθρωπο!   

 29663322_1633594466724895_642134772_n.jpg

* Μόνο όμορφα πράγματα έχω να σκεφτώ για τη συμμετοχή μου στο "Ταμάμ". Ο ρόλος μου ήρθε πολύ ξαφνικά, με κάλεσαν κάποια στιγμή για κάστινγκ μαζί με πολλά αλλά κορίτσια. Δεν πίστευα πως θα με καλούσαν και δεύτερη και τρίτη φορά γιατί δεν είχα καθόλου εμπειρία και γιατί ήμουν ακόμη στη σχολή. Πήγα όμως για την εμπειρία του κάστινγκ! 
 
* Όταν μου ανακοίνωσαν στο τηλέφωνο ότι πήρα το ρόλο δεν το πίστευα, είχα μόλις ξυπνήσει και ήμουν σίγουρη πως κοιμόμουν ακόμη! Η εμπειρία μου ήταν υπέροχη, ο Πιέρρος Ανδρεακάκος  είναι εξαιρετικός σκηνοθέτης, μου έμαθε πολλά και με βοήθησε πολύ στη δουλειά αλλά και στην προσέγγιση του ρόλου και για μένα ήταν πολύ σημαντικό ότι ένιωσα από τη πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πως είναι σίγουρος για μένα. Αυτό με έλυσε και με βοήθησε να ακούω να μάθω και να το χαρώ παράλληλα. 
 
15032251_10210575545962275_6819192220877087429_n.jpg
 
* Σ' αυτήν τη δουλειά γνώρισα πολύ ωραίους ανθρώπους και καλούς συνεργάτες. Τα παιδιά όλα ήταν εξαιρετικά και πολύ βοηθητικά προς εμένα! Όσο για τον κόσμο και τι μου έλεγε; Αν και δεν ήμουν σε όλους τους κύκλους του "Ταμάμ" παρ΄ όλα αυτά ήταν μια πολύ δημοφιλής σειρά με πολύ μεγάλο κοινό. Μου πήρε λίγες μέρες να συνειδητοποιήσω ότι στο δρόμο με αναγνώριζαν και κάποιοι έρχονταν και μου μιλούσαν ή μιλούσαν για μένα ενώ ήμουν μπροστά! Αυτό στην αρχή μου δημιουργούσε μια αμηχανία αλλά λίγο αργότερα έμαθα να το διαχειρίζομαι και να το δέχομαι γιατί όπως και να το κάνεις είναι ωραίο να νιώθεις πως σ΄ αγαπούν και σε συμπαθούν. 
 
* Τα πολλά σχόλια που άκουγα ήταν ‘’είσαι πολύ διαφορετική από κοντά’’ και για μένα αυτό ήταν πολύ ωραίο, γιατί είχα καταφέρει να φτιάξω τον χαρακτήρα της ηρωίδας μου! Όσον αφορά το μέλλον μου στην τηλεόραση δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει η μοίρα, ελπίζω να γίνουν δουλειές την επόμενη σεζόν και να υπάρξει χώρος για πολλούς ηθοποιούς!
 
* Κινηματογραφικά ακόμη δεν έχω κάνει κάτι αλλά είναι ένα μεγάλο μου όνειρο να καταφέρω κάποια στιγμή να ερμηνεύσω κάποιο ρόλο σε ταινία! Με την ευκαιρία που μου δόθηκε στο "Ταμάμ" είδα για πρώτη φορά λίγο πως είναι να δουλεύεις ένα ρόλο για την κάμερα και πραγματικά ήταν πολύ μεγάλο δώρο για μένα!
 
942009_10200960840480647_1059419546_n.jpg
 
* Θαυμάζω πολύ τους ανθρώπους που έχουν ταλέντο στο γράψιμο. Το βρίσκω πολύ γοητευτικό το να μπορείς να αποδώσεις μια ιδέα σου στο χαρτί! Εγώ δυστυχώς ακόμη δεν τα΄ χω καταφέρει αν και έχω πολλές ιδέες, απλώς λόγω της δυσλεξίας που έχω δεν με βοηθάει στο να γράψω ολοκληρωμένα και με συνοχή μια ιδέα. Παρ' όλα αυτά το προσπαθώ και ευελπιστώ ότι μια μέρα  θα τα καταφέρω! Με τον χορό ασχολούμαι ερασιτεχνικά, έχω δοκιμάσει διαφορά είδη και γενικά μου αρέσει πολύ να χορεύω, αποφορτίζομαι. 
 
* Έχω περάσει λίγο και από τον αθλητισμό, όταν ήμουν πιο μικρή, έκανα ενόργανη στην ομάδα του Πανιωνίου,- γιατί είμαι και Νεοσμυρνιώτισσα!!!, αλλά νομίζω μου άρεσε περισσότερο ο χορός. Όσο για το τραγούδι, αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου γιατί είμαι ο άνθρωπος που έχει ένα τραγούδι για κάθε περίσταση, ακούω πάρα πολύ μουσική και τραγουδάω πολύ (στο σπίτι μου). Στο παρελθόν υπήρξα πολλά χρονιά μέλος χορωδίας σε ωδείο και μάλιστα έχω συμμετάσχει σε δίσκο με παιδικά τραγούδια που συνόδευαν ένα παραμύθι με το όνομα «Φεγγαρόσουπα», από τις εκδόσεις Πατάκη. Τώρα έχω ξεκινήσει μαθήματα φωνητικής!
 29750911_1633594936724848_789760342_n.png
 
* Το "Να ντύσουμε τους γυμνούς" είναι η πρώτη μου μεγάλη επαγγελματική θεατρική δουλειά, οπότε είμαι ακόμα στην αρχή σχετικά με το ποιες συνεργασίες, έργα, ρόλους  ονειρεύομαι. Είναι μεγάλη η λίστα και είμαι στο πολύ ξεκίνημα μου ακόμα. Προς το παρόν απολαμβάνω αυτό που έχω, προσπαθώ να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ και προετοιμάζομαι για την επόμενη πρόκληση που ελπίζω να μου έρθει…
 
* Η Αθήνα κατά τη γνώμη μου είναι μια πολύ αντιφατική πόλη! Απ΄ τη μια μπορεί να δεις το υπερλούξ  μαγαζί και κτίριο και από την άλλη να δεις το πιο παρακμιακό μαγαζί που φαντάζεσαι. Μου αρέσει αυτή η αντίφαση, μερικές φορές με φοβίζει αλλά μ' αρέσει! 
 
* Για μένα η Αθήνα είναι μια πολύ όμορφη και ευλογημένη πόλη που δεν τη σεβόμαστε όπως της αξίζει. Είμαι παιδί του κέντρου, μ΄ αρέσει πολύ, βγαίνω πολύ εκεί και ανακαλύπτω καινούρια στέκια και μέρη!  Στεναχωριέμαι με την βρώμικη εικόνα της πόλης και τους άστεγους που διαρκώς πληθαίνουν. Θυμώνω με τους οδηγούς που δεν σέβονται τους πεζούς, τις θέσεις και τις ράμπες διάβασης των αναπήρων..  
 
* Στο All4fun αγαπάτε τους ηθοποιούς και οι ηθοποιοί αγαπούν εσάς!  Μου έχει συμβεί να ενημερωθώ για οντισιόν μέσα από τη σελίδα. Το σάιτ προσφέρει ενημέρωση όχι μόνο για τις παραστάσεις και  θεωρώ πως διαθέτει χιούμορ και αμεσότητα. 
 
* Αναλυτικές λεπτομέρειες για το "Να ντύσουμε τους γυμνούς" ΕΔΩ:
 
& Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 27/3/2018
 
29663462_1633596733391335_561092942_n.png
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ